Noen ønsker for 2007

Det finnes endel ting jeg håper å få se i 2007 når det gjelder webutvikling.

Bredere støtte for CSS3 – og aller helst at w3c gjør seg ferdig med arbeidet slik at dette blir en fast standard slik som CSS2 er i dag.

CSS3 vil gjøre det enklere å lage pene layouts uten noe ekstra koding.

For eksempel vil det bli mulig å ha flere bakgrunnsbilder på et element, noe som blir bra for oss som liker runde hjørner, men må pr. i dag ty til <div>-skyer og javascript for å få den effekten vi ønsker.

Jeg håper også at mange av nettleserne slutter å støtte html som ikke tilhører web standardene. Jeg mener at dette ville gjøre det lettere å få standarden til å bli normalen for alle som legger ut ett eller annet som skal brukes for web.

F.eks. bruker koden du kan lime inn fra YouTube på siden/ eller bloggen din html elementer som ikke engang finnes på w3cs liste over godkjente koder. YouTube kunne ikke ha brukt denne koden hvis ikke nettleserne ga støtte for det.

Jeg mener at jeg ikke kan kreve fra de som bare skal hive ut innhold på siden sin skal vite alt om css og html bare for å blogge. Og av den grunn mener jeg at vi som gir webskribentene verktøyene de skal jobbe med, enten det er en kodesnutt, et ferdig design, et script har plikt til å se etter at koden vi gir fra oss validerer og følger standarder.

Ellers har jeg en drøm om at jeg skal slippe å stange hodet mot IE hver gang jeg skal lage en ny layout. Verst er det nå i denne brytningstiden mellom IE6 og IE7. Derfor synes jeg det var tøft av Espen Andersson å velge vekk IE6 for et prosjekt. Dette har vi nok alle ønsket å gjøre, men personlig hadde jeg nok ventet et år.

Dessverre tror jeg at 2007 vil være et år hvor Javascript vil få en ny gullalder, – det er rart at når ting skrifter navn som f.eks. til AJAX så er det med ett så mye bedre. Jeg har allerede sett menyer på sider som ikke fungerer når man slår av støtte for javascript. Og selv om man kaller det Snap så er det fortsatt en irriterende pop-up.

Så enda et lite ønske; selv om det nå heter AJAX, så gjelder fortsatt regel om å ikke bruke javascript på viktige ting – som navigasjon – på siden din – hvis du ønsker at den skal være tilgjengelig for alle dine besøkende.