Alt-taggen

Nå har jeg vært innom to-tre artikler som sterkt anbefaler bruk av alt-taggen, og jeg har lest en god del om denne html taggen flere ganger før.

I følge disse artiklene så kan man bruke alt-taggen å skrive en forklarende tekst av et bilde, i tilfellet bildet ikke vises av en eller annen grunn. I Internet Explorer kan man også se denne teksten hvis man holder muspila over bildet. Høres veldig kjekt ut, spør du meg.

Og ikke nok med det, bra bruk av alt-taggen gjør det lettere for blandt annet Google å indeksere bilder for bildesøk.

Men siden jeg aldri noensinne har tatt i bruk denne html taggen, så fant jeg ut at det kanskje var på tide å finne ut litt mer om akkurat hvordan den skal brukes, siden den gjør så mye bra.

Det var mest naturlig for meg å skjekke ut w3schools’ html / xhtml tagg liste, men her finnes den ikke. Og heller ikke et søk på “alt tag” hos google gjorde meg så mye klokere.

Men jeg la merke til at tagg lista til w3chools bare gjelder for html 4.01 og xhtml 1.0, så jeg lurer på om alt-taggen kommer i html 5 og/ eller xhtml 2.0? At den kommer snikende inn slik som <q> taggen gjorde i xhtml 1.0?

Det jeg lurer mest på er hvordan den rent praktisk skal settes inn i resten av html koden: Er det for eksempel en selvlukkende tagg, slik som <img />? Og i så fall skal, skal den da stå før eller etter bildetaggen?

<alt /><img /> eller <img /><alt />?

Ok, når jeg ser på det, så virker det mer logisk at alt-taggen ikke er selvlukkende. Slik at blir mer som:

<alt><img /></alt>

Men da lurer jeg litt på hvilken attributt man skal bruke for å få denne “usynlige” biledteksten. “title” kan det jo ikke være siden teksten ikke synes i Opera og Firefox, med mindre bildet ikke vises. Men etter litt leting så fant jeg ut at “longdesc” kanskje var den riktige.

<alt longdesc="fint bilde"><img src="fintbilde.jpg"/></alt>

Alt-taggen er jo for å vise alternativ tekst, og “longdesc” attributten står jo for “longer description“, så det er en viss logikk i at de hører sammen.

Og til sist lurer jeg litt på hvordan man kan style denne taggen; kan man for eksempel tvinge frem teksten ved hjelp av css?

alt {visibility: visible;} for eksempel?

Dét hadde jo vært veldig kjekt for alle som ønsker en liten beskrivende teksten under bildet.

Men som sagt, jeg fant ingen eksempler på hvordan alt-taggen skal brukes, så inntil videre tror jeg at jeg holder meg til den gode gamle alt-attributten.